dissabte, 28 de gener del 2012

Anuari 2011

Bé, 28 dies després, és una bona data per escriure un balanç total del any 2011. El passat any 2011 ha passat més lent que la llum però més ràpid del normal.
Cal recordar que aquest any passat, el fonament de les lleis que regeixen el nostre món han trontollat de valent, i es que aquest any 2011 fins i tot la física s’ha vist aliada amb l’actualitat d’un any en que tot s’ha posat en qüestió.


1.      El bitllet (Economia, crisi i retallades).
Quan va començar el 2011 la majoria no sabíem el que era una prima de risc, ni una agència de qualificació, ni un rescat. Tot plegat l’economia ha estat com un tren sense frens, que tal i com indicaven els rètols lluminosos de les borses amenaçava en descarrilar a cada estació.
Primera parada, Portugal la primera en ser rescatada.
Segona parada, Grècia igual que Portugal amb més incidències al carrer i amb una situació d’anada sense retorn.
Tercera parada, Itàlia amb la força del comandament europeu es posen mesures al rescat i Berlusconi (primer ministre dimiteix). I Itàlia es salvada per la campana amb la entrada de Super Mario com a primer ministre.
Final de trajecte, Brussel·les, amb l’oposició de Gran Bretanya pel control dut a terme sempre per la cancellera Alemana Àngela Merkel. Que aquesta reconeix que Europa esta passant pel moment més dur des de la II Guerra Mundial. I només crec que en sortirem amb el treball conjunt.
Hem pogut veure com hi ha hagut canvis estructurals com la limitació de velocitat, o el retard de l’edat de jubilació. O la menys preada reforma de la caduca constitució.
Hem pogut veure la gran caiguda de Bancs i la desaparició de les caixes com CX, Unnim, CAM o el Banc Valencia.
Els pressupostos de la Generalitat s’han reduït un 10% aquest passat any 2011, i encara a dia d’avui no se sap si han estat suficients o insuficients, si positives per l’economia de Catalunya o negatives, en tot cas aquestes retallades van començar a afectar al sector públic.
En primer lloc a la sanitat: reduint sous, suprimint CAP’s nocturns, i tancan quiròfans i plantes d’hospitals.
En segon lloc la educació també n’ha sortit malparada; reduint sous, suprimint ampliacions previstes de noves escoles on els alumnes estudien en barracons, no fent inversions en les millores dels equipaments.
Tot i que de rebot en surten mal parades les ONG i les entitats socials, que clamaven contra les retallades.
També cal recordar que qui en surt també mal parada és la gent gran amb retallades o retards en els pagaments dels serveis de residencies, o en la supressió o no entrega de suports per la llei de dependència.
La pujada d’impostos, la abaixada de sous als sectors públics, provoca així la darrera manifestació massiva de l’any a la Plaça San Jaume.
La crisi dels 2011 ha provocat desnonaments de la gent que no han pogut fer front a l’hipoteca o al lloguer. L’atur s’ha incrementat, sobretot en la gent jove. També hi ha hagut mesures en les empreses, on els treballadors han desitjat una abaixada de sou per seguir treballant.
2.      El passatger (Societat i política)
El 15 de maig la gran manifestació dels indignats, indignació pels desnonaments dels pisos o cases, amb la obligació de continuar pagant la hipoteca, i la situació inestable que genera aquesta crisi interminable.
Els incidents dels mossos a plaça Catalunya i l’atac al parlament el 15 de juny passen a ser la gota que fa vessar el got. I el dia 30 de juny l’acampada a plaça Catalunya es dona per finalitzada.
Artur Mas el 20 de novembre de 2011 aconsegueix el seu Hat-Trick particular. El 2010 guanya les eleccions a la Generalitat.
Guanya en la majoria de Municipis de Catalunya obtenint l’alcaldia al Ajuntament de Barcelona amb Xavier Trias al capdavant, unes eleccions municipals que provoquen la dimissió de Joan Puigcercós de la presidència del partit d’ERC, la baixa de la militància de Josep Lluís Carod-Rovira, la aparició d’un alcalde del PP a una ciutat gran, Garcia Albiol com alcalde de Badalona.
I al novembre CiU passa a ser la primer força per primer cop a Catalunya en unes eleccions generals de l’estat Espanyol. Unes eleccions on Amaiur de l’esquerra abertzale basca aconsegueix 7 diputats, i on Mariano Rajoy aconsegueix la majoria absoluta, i per finalitzar ERC para el cop de la seva caiguda lliure obtenint 3 diputats i quedant sense grup parlamentari propi, presentant un independent Alfred Bosch, amb el recolzament del nou president Oriol Junqueras.
Artur Mas després del guanyar per primer cop unes eleccions generals, es marca el seu principal objectiu a mig termini, és el pacte fiscal. Amb la possibilitat que Catalunya es recapti els seus propis impostos i que una part d’aquestes se’n escapin menys fora del que és Catalunya.
El passat 10 d’abril del 2011 quedarà per la història ja que concloïa el gran nombre de consultes que s’han realitzat des del famós 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt.
3.      Final de trajecte (Via Morta)
Santi Santamaria i Puig, (Singapur) 16 de febrer de 2011. Fou un cuiner català, propietari del restaurant “El Racó de Can Fabes




Liz Taylor, Los Angeles, 23 de març de 2011 fou una actriu estatunidenca d'origen britànic. Durant les dècades de 1950 i 1960 es convertí en una de les majors estrelles del firmament de Hollywood gràcies a “La gata sobre la teulada de zinc” (1958) o la, fins llavors, pel·lícula més cara de la història del cinema, Cleopatra (1963). Tan famosa per la seva carrera cinematogràfica com per la seva vida sentimental (contragué matrimoni en vuit ocasions), guanyà dos Oscar pels seus papers en Una dona marcada (1960) i Qui té por de Virginia Woolf? (1966). La seva última pel·lícula és del 2001.


Va morir, envoltada pels seus quatre fills a l'Hospital Cedars-Sinai Medical Center de Los Angeles, California, a l'edat de 79 anys.




Alfred Lucchetti i Farré, 8 d’abril de 2011, fou un actor català. El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi. Endemés va rebre el premi Max de Teatre del 2001; Premi Honorífic de Cinema 1994 de la Generalitat de Catalunya; i Premi Butaca 1997, concedit pel públic.
Ossama bin Laden, 2 de maig de 2011, fou un multimilionari saudita i un dels caps principals d’Al-Qaida, moviment que s'ha atribuït la responsabilitat de diversos atemptats terroristes arreu del món.
Després dels atemptats de l’ onze de setembre de 2001 els Estats Units van demanar al govern dels talibans que els lliurés Bin Laden, considerant-lo responsable dels atacs. Els talibans s'hi van negar argumentant la manca de proves, i els Estats Units van encapçalar una coalició militar internacional que va enderrocar el règim i va obligar Bin Laden a escapar de les muntanyes de Tora Bora, i entrar en la clandestinitat.
L'1 de maig de 2011, diversos mitjans de premsa van anunciar que Bin Laden havia estat mort a trets al Pakistan. La confirmació oficial, suposadament basada en proves d’ADN va ser donada minuts després pel president d'Estats Units, Barack Obama. Morí el 2 de maig de 2011 a les 11:30 (hora catalana 5:30 del matí) a la localitat pakistanesa d'Abottabad, al nord del país, a uns 80 km de la capital, Islamabad, fruit d'una acció comando dels Estats Units minuciosament preparada. Les autoritats americanes van afirmar haver llençat la despulla de Bin Laden a la mar, després de fotografiar el cos i fer-li proves d'ADN, i després de seguir els ritus funeraris de la religió musulmana.
Severiano "Seve" Ballesteros, 7 de maig de 2011, fou un golfista espanyol que va esdevenir una de les figures més importants en aquest esport entre la dècada de 1970 i 1990, amb 94 títols aconseguits al llarg de la seva carrera, entre ells tres Opens Britànics i dos Masters d'Augusta. Va guanyar la Ryder Cup sis cops com a jugador i una com a capità. Va guanyar cinc vegades el Campionat del Món Matchplay.
Peter Falk 23 de juny de 2011, fou un actor, productor, director i guionista estatunidenc, conegut sobretot per haver encarnat el tinent Colombo en la sèrie de televisió Columbo.
Amy Jade Winehouse Londres, 23 de juliol de 2011 fou una cantant i compositora anglesa d'estil soul.
La cantant ha aparegut recentment als tabloides britànics en situacions polèmiques relacionades amb el consum de drogues. Amy Winehouse ha estat relacionada amb problemes d'addicció a les drogues i l'alcohol. L'escàndol va explotar quan van donar públicament la notícia que el seu marit Blake Fielder havia estat empresonat. Davant d'aquesta notícia, el va succeir una altra en la qual s'anunciava que Amy havia dit que si no deixaven el seu espòs en llibertat, ella se suïcidaria. Actualment, es trobava en rehabilitació per la seva addicció a les drogues i anorèxia nerviosa. La seva entrada al centre es va produir després que el diari "The Sun" publiqués un vídeo de la cantant consumint diverses drogues.
Recentment Amy afirmava que havia deixat el consum de drogues i alcohol.


Heribert Barrera i Costa, 27 d'agost de 2011 va ser un patriota, polític i químic català, membre d'Esquerra Republicana de Catalunya i primer president del restaurat Parlament de Catalunya des del 1980 fins al 1984 (el setè des de la seva constitució). Era fill de Martí Barrera i Maresma, diputat al Parlament de Catalunya i conseller de la Generalitat de Catalunya. Va dedicar la seva vida a la lluita per la República Catalana i els drets i llibertats de Catalunya i va ser un referent per a d’independentisme.

Jordi Dauder i Guardiola, Madrid, 16 de setembre de 2011, fou un actor, escriptor i poeta català. Home culte i de forta mentalitat d'esquerres destacà com a actor gaudint d'una forta notorietat pública arran del seu paper protagonista a la sèrie Nissaga de Poder.




Steven Paul Jobs Califòrnia, 5 d'octubre de 2011, més conegut com a Steve Jobs, va ser un empresari i magnat dels negocis del sector informàtic estatunidenc, cofundador i president executiu d'Apple i màxim accionista individual de The Walt Disney Company.
L'any de la seva mort, ocorreguda el 5 d'octubre de 2011 arran de problemes mèdics que havien començat el 2004, la seva fortuna es valorava en 8.300 milions de dòlars [6] i ocupava el lloc 110 en la llista de grans fortunes de la revista Forbes.
Muamar el Gadafi, 11 d’octubre de 2011 va ser militar, polític libi i dictador des de l’ u de setembre de 1969 fins el dia de la seva mort. Sent linxat pels rebels i mort per un tret al cap, el seu cos va ser enterrat en un lloc secret al desert de Líbia.
Marco Simoncelli, Circuit de Sepang, 23 d'octubre de 2011, una caiguda al Gran Premi de Malàisia li provocà greus ferides que acabaren, pocs minuts després, amb la seva vida. Va ser un pilot italià de motociclisme de velocitat, guanyador del Campionat del Món de 250cc amb Gilera l'any 2008.
Kim Jong Il,17 de desembre del 2011, va ser el líder de facto de la República Popular Democràtica de Corea (Corea del Nord), ja que el líder oficial del país va continuar sent el seu pare mort, Kim Il-sung, fundador de l'estat, va morir als 69 anys a Pyongyang a causa de fatiga mental i físic. Va ser notificat a la televisió estatal nord-coreana dos dies després del decés.
I amb tot això entra en una via morta la lluita armada de ETA que anuncia l’abandonament de la lluita armada, aconseguint la conferència de pau el 20 d’octubre de 2011 i cessant a les armes.
També cal recordar que aquest 2011 s’ha jubilat com a plaça de toros la plaça Monumental de Barcelona, el passat 25 de setembre de 2011, es va fer la última “corrida” envoltada de tensió, entre partidaris i detractors de la “Fiesta Nacional Espanyola”.
El Bulli de Ferran Adrià (El Millor cuiner del món), tanca al juliol tot preparant una reconstrucció de la seva cuina enfocada cap a la fundació gastronòmica.
4.      Descarrilaments (Ensurts)
El famós tsunami degut a un terratrèmol l’ onze de març, on hi va haver un gran nombre de víctimes mortals 10.000 morts i 16000 desapareguts a la costa est del Japó, i tres reactors nuclears de Fukushima van quedar destruïts i la radioactivitat va provocar l’evacuació de 170.000 persones igualant el nivell d’alerta de Txernòbil. I degut això es reobre el debat nuclear arreu del món.
L’onze de maig un terratrèmol de 5,1 graus fa tremolar Llorca, a Murcia amb uns efectes devastadors, ensorrant-hi molts edificis, danyant 8 de cada 10 edificis. I creant 9 morts i més de 300 ferits.
Deu d’octubre Entra en erupció el volca submarí a l’illa Canaria del Hierro.
5.      Fil musical (Cultura)
En el teatre el 2011 en deixa una gran sèrie d’èxits com són en especial els grans musicals com: Cop de Rock, Chicago, Grease, i Els Miserables.
Amb música els Manel, la Pegatina, Antonia Font, Els Catarres i el més esperat retorn dels Sopa de Cabra passen a ser el èxit nacional Català del moment.
Cinema és l’any del cinema en Català amb Pa Negre, que es queda a mig camí dels Oscars, tot i guanyar 13 Gaudis i 9 Goyes.
Aquesta any 2011 s’ha assegurat que La Sagrada Família s’acabarà entre el 2026 i el 2028, en un any que la Basílica a batut el record de visitants.
I tecnològicament Twitter aquest any s’ha consolidat com una eina de mobilització a tots els conflictes, o noticies.
6.      Alegries (Esports)
El millor futbol del món el tenim a casa nostre, Catalunya.
La segona pilota d’Or per a Messi el 2011, o revalidar la tercera lliga consecutiva, la champions les supercopes i el mundialet de clubs ha estat un dels principals reptes del Futbol Club Barcelona que ho ha guanyat gairebé tot.
El ¿Porque? De Mourinho i el famós dit a l’ull de Tito Vilanova.
I la medalla d’or del parlament a Josep Guardiola, i el seu gran discurs de si ens llevem ben d’hora sóm un país imparable, i la creació de la nova masia del barça han estat unes quantes de les bones noticies que ens ha portat l’esport Català.