dijous, 26 de desembre del 2013

2013: Via de sortida

On ens portarà el 2014? L’any que s’acaba ens deixa interrogants oberts, però s’ha traçat una via de sortida en el procés pel dret a decidir. La societat civil ha exhibit al món capacitat de mobilització i ha precedit un acord polític que situa al 9 de novembre de l’any 2014 com al dia del referèndum sobre el futur del país.

La necessitat de posicionar-se en un moment com aquest desgasta la majoria de partits, esquitxats també per la corrupció. Paral·lelament, en el dia a dia de moltes persones es manté la incertesa sobre si trobaran feina, i és que l'atur està desbocat.

Davant d’aquestes incògnites, faré un breu resum del que ha estat el 2013.

El 23 de gener el parlament català es declara sobirà. I el 19 de febrer es destapa tot els casos d’espionatge d’Alicia Sánchez-Camacho (PP) la ex-parella d’un dels germans Pujols al restaurant La Camarga.

Drama cultural
Aquest any ha estat un any dramàtic per la cultura, s’han tancat sales de teatre com la sala Tallers del TNC, han tancat sales cinema a Barcelona com l’Urgell, Laurent de Gracia i els Alexandra. Han tancat tendes de llibres com la Robafaves a Mataró o els tan coneguts discos TRACK de Mataró. La cultura ha patit aquest daltabaix per la culpa de la pujada de l’IVA als productes culturals que es va realitzar el 2012.

Any de canvis al Cristianisme.
També aquest any ha estat un any de canvi de Papa de Roma, no es que jo sigui Catòlic, sóc agnòstic, però s’ha efectuat el canvi del Papa Benet XVI el Papa Argenti Francesc, un papa que ha sorprès en més d’una i dues decisions, ja que sembla un xic més humil. Malgrat tot la església no deixa de sorprendrem ja que és un dels negocis més grans i mes antic del mon.

Imputats, polítics, banquers i lladres
Imputat Oriol Pujol, Manel Bustos, Infanta Cristina, Iñaki Urdangarin i el alcalde i regidors del govern local de Sant Cebrià del passat anys 2006, on hi trobem l’alcalde Jaume Borrell, Josep Misse, Teresa Llongarriu, Pedro Vegas, (CiU) Francesc Roig (ERC). El cas no esta tancat, encara a dia d’avui aquest procés esta per definir finalment i tots els ex-càrrecs i càrrecs electes no han dimitit per que els procés no esta tancat.
Aquest és l’any en què més persones han de donar la cara per escàndols com les preferents –que investiga l’Audiència Nacional- o els sous milionaris en època de vaques magres. Narcís Serra i Adolf Todó estan imputats. També s’investiga els exdirectius de Caixa Penedès Ricard Pagès i Manuel Troyano, titllats al Parlament de “xoriços" i "màfia”. Al mateix escenari, i amb la sandàlia a la mà, la CUP qualifica de “gàngster” Rodrigo Rato.

Alguns banquers trepitgen la presó. Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid, és el primer que ho fa, per un cas que acaba en un bluf. També hi van exdirectius de la CAM. Tot això quan Europa dóna per acabat el rescat bancari espanyol.
Anys d’instrucció del "cas Palau" per arribar aquí: petició de prop de 30 anys de presó per a Fèlix Millet, Jordi Montull i la filla d’aquest. El motiu: el saqueig d'una institució emblemàtica que es va prolongar tres dècades.

Però el fiscal també fica cullerada en el finançament dels partits: demana 6,6 milions d'euros per responsabilitat civil a CDC, i 7,5 anys de presó per a l’extresorer Daniel Osàcar. Veu una trama entre Ferrovial i el Palau per desviar fons al partit. La sentència encara ens farà gruar una mica més.

La Crisis continua, després del rescat a Grecia, Irlanda, Portugal i Espanya. Aquest any li ha tocat a Xipre, i s’imposa un corralito als bancs Xipriotes, i els bancs tanquen durant 12 dies. Amb això l’Euro Zona es troba contra les cordes.

Arriben els desnonaments a Gran escala, i es sol·licita la dació en pagament, ja que això obliga als que varen firmar les hipoteuqes a deixar el pis, i ha seguir pagant la hipoteca. La PAH lluita en favor a que això sigui una realitat, i que es compleixi el que marca la constitució que la gent tingui una vivenda digne.

L’atur arriba a un record històric més de 600.000 persones aturades a Catalunya, sense tenir en compte els joves que finalitzen els estudis, ni aquells que se’ls ha acabat la prestació d’atur.
Catalunya segueix tenin els millors cuiners del Mon, els germans Roca a Girona i la Came Ruscalleda a Sant Pol de Mar.

25 Juliol 2013 Santiago: el revolt de la mort.

El primer accident mortal a la xarxa d'alta velocitat espanyola és també un dels pitjors de la història de l'Estat: 79 morts, més d'un centenar de ferits i totes les mirades cap a una sola persona. El maquinista parlava per telèfon quan va agafar el fatídic revolt. Però estava prou senyalitzat? Aquesta resposta encara no la tenim.

7 Setembre 2013 Madrid 2020: "game over"

Madrid viu amb gran desil·lusió la quarta -tercera consecutiva- eliminació d’una cursa olímpica, la del 2020, que va guanyar Tòquio. Tan gran, que la capital espanyola s’ha donat definitivament per vençuda.

9 Setembre 2013

La Barcelona del 1714 emergeix al Born

El barri de la Ribera és escenari d’una inauguració molt esperada. A les portes del tricentenari, s’obre el Centre Cultural del Born, que fa un recorregut per la història del setge borbònic que va patir la ciutat.

La inauguració posa fi a onze anys d’obres, però no al malestar veïnal. I és que els residents a la Ribera temen que la pressió turística acabi fent-los fora del barri. El debat sobre el model de ciutat que volem continua obert.

11 Setembre 2013. Catalunya fa Via

Coincidint amb la Diada, la societat civil empeny l’anomenat procés sobiranista amb la Via Catalana: 400 quilòmetres de mans entrellaçades i cors estelats amb ganes de fer història. I així va ser: després del pròleg que van escriure catalans d’arreu amb petits assajos, Catalunya es va mostrar com un aparador independentista al món, un aparador que vosaltres mateixos vau contribuir a construir i que podeu recuperar ara, amb imatges i amb paraules.

Castor ens fa tremolar

A finals de setembre salta l’alarma a les terres de l’Ebre i castellonenques. Els moviments sísmics fan que el govern espanyol decideixi aturar l’activitat del projecte Castor, un magatzem de gas natural. Però lluny d’aturar-se, els tremolors augmenten; en quantitat –més de vint en una sola nit- i en intensitat –un arriba als 4,3 graus de l’escala de Richter i es nota a les comarques barcelonines.

Les crides a la calma es barregen amb les crítiques per opacitat. El blanc són l’empresa gestora i el govern espanyol, que, al seu torn, obren un conflicte sobre qui s'ha de fer càrrec de les despeses de l'aturada. Tot plegat, arguments per al debat energètic, que aquest 2013 també ha estat protagonista amb el "fracking"

5 de novembre, i el negre a Canal 9

L’anunci, a principis de mes, que el govern valencià del popular Alberto Fabra tancaria RTVV, la televisió i la ràdio públiques, es va executar en un mes, a cop de decret. La fosa a negre va ser una realitat el dia 30, després d’hores esperpèntiques en què la resistència dels treballadors es va haver de vèncer per la via policial i judicial.

Sens dubte, ha estat un mal any per als mitjans de comunicació públics: Telemadrid pot ser la següent; la CCMA també ha culminat, enguany, un ERO, i Grècia... això ja són figues d’un altre paner... o no?

El "cas Quintana" deixa els Mossos sense pilotes

El 2013 hem viscut un encès debat pels casos de ferides greus per l’ús de pilotes o bales de goma. El cas més conegut –no pas l’únic- és el d’Ester Quintana, que lluita als jutjats perquè se li reconegui que aquesta arma li va canviar la vida.

Però una altra lluita, la política, ja l’ha guanyada, almenys en part. El Parlament ha aprovat retirar-les de l'arsenal dels Mossos després d’un intercanvi de cromos no absent de controvèrsia: ERC va “salvar” el cap dels Mossos a canvi que CiU tirés endavant la prohibició. Sigui com sigui, el 30 d’abril del 2014, els Mossos ja no tindran pilotes.

"Prestige": "Non hai culpables"

Només eren uns “filets de plastilina” com deia Rajoy el gran estadista i els van enviar “a la quinta forca”, però la marea negra es va convertir en la pitjor catàstrofe mediambiental de la història d’Espanya. “Non hai culpables” és la frase que resumeix millor la sentència.

La resolució judicial ha provocat un reguitzell de recursos, entre els quals el de Nunca Máis, que es proposa arribar fins al final per netejar una empastifada que es remunta a fa més d’una dècada.

Wert vol imposa la seva llei

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha imposat la seva llei. Només els populars han votat una reforma educativa que, entre d'altres, obliga la Generalitat a assumir el cost d'escolaritzar en castellà els alumnes que ho demanin. La norma neix amb data de caducitat. Potser perquè imposar i educar lliguen com l’aigua i l’oli...

La via, la pregunta encadenada

A les acaballes del 2013, el president Mas troba el desllorigador que permet tancar l’any amb una via de sortida perfilada: una pregunta encadenada que acontenta tothom (tothom que volia ser-hi) i que posa la pilota a la teulada del govern espanyol.

Una pregunta? (tot i que doble); amb resposta binària (bé, dues respostes binàries) i amb un “Estat” amb majúscula inclusiva. I amb la paraula Independència


Amb data inclosa, el 9 de novembre, les reaccions a l’acord no desperten sorpresa, tot i que a Madrid no s’ho poden creure.

El TGV per fi parla francès

Quinze anys de retard han fet bona la dita que el que és bo es fa esperar, però finalment ha arribat.

31 Desembre 2013

La Grossa la farà grossa

Poso punt final a l’any amb una imatge ben nostrada: la d’una capgrossa preparada per repartir calerons. La primera Grossa de Cap d’Any ha estat un èxit de vendes i ha contribuït –encara que sigui de manera minsa- a una tresoreria catalana que, després de cops com el d’Aigües Ter-Llobregat, ja no sabia com empescar-se-les. I si no, que ho preguntin a les farmàcies…

Personalitats que ens han deixat

Al resum de l’any no hi pot faltar l’obituari.
El líder antiapartheid i expresident sud-africà Nelson Mandela.









L’actriu Anna Lizaran.
El cineasta Bigas Luna
El president veneçolà Hugo Chávez.
El músic cubà Bebo Valdés.
Sara Montiel primer actriu Espanyola que va triomfar a Hollywood.

Lou Reed, la veu més poètica del rock, no va poder superar les complicacions del trasplantament de fetge.








La veu de Constatino Romero es va apagar als 65 anys a causa d'una malaltia neurològica

Manolo Escobar no va poder superar un càncer de còlon
















BON ANY 2014!!*!!